Kaktüs-Sukulent Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs-Sukulent Toprağı Nasıl Olmalıdır?

 

İyi bir toprak sukulentler için 3 şey yapar:

 

  1. Sukulentin ihtiyaç duyduğu nitrojen ve fosfor gibi besinleri sağlar.
  2. İçeriği sayesinde köklerin rahatlıkla derine inip toprağa iyice tutunabilmesini sağlar.
  3. Gerektiği kadar suyu absorbe ederek, bitkinin ihtiyaç duyduğu nemi sağlar. 

 

Sukulentler  için en iyi toprağı seçerken, birincil odak noktamız iyi bir drenaja sahip olduğundan emin olmaktır. Yani, yukarıdaki listenin "nem" kısmına odaklanıyoruz.

 

Öncelikle drenajin ne olduğundan bahsedelim. Basitçe, suyun topraktan ne kadar hızlı süzüldüğü denebilir. Bir bitkiyi suladıktan sonra, sulamada kullanılan suyun çoğunluğu toprakta kalırken, bir kısmı da saksının altından çıkmalıdır.

 

Kaktüsler ve sukulentler, normal ev bitkilerinden farklı toprak isterler. Ev bitkilerinin çoğu tropikal bitkilerdir. Asıl ortamları muhtemelen çok fazla yağmur alan ve nemli bir yer. Ortamdaki diğer bitkiler çürüyerek toprağı zenginleştirdiği için de, yaşadıkları toprak  besin açısından zengindir. Öte yandan sukulentler çöllerden veya genellikle az yağmur alan ve düşük toprak kalitesine sahip kurak bölgelerden gelir. Bu bölgelerdeki toprak muhtemelen kaba, kumlu ve besleyici maddelerden yoksundur.

 

Bir bitkiye en iyi şekilde bakabilmek için, doğal koşullarına olabildiğince yakın bir ortam yaratmak gerekir. Bu ortamı yaratırken ayarlanması gereken en önemli şey, şaşırtıcı bir şekilde aldıkları besin miktarı değil su miktarıdır.

 

 

Toprak bileşimi önemlidir.

 

Toprak temelde iki şeyin birleşiminden oluşur; organik maddeler ve inorganik maddeler. 

 

Topraktaki organik maddeler, bir zamanlar canlı olan bitki ve hayvanların doku artıklarının çözünmüş halleridir. Bunlardan bazıları:

 

  • Organik gübre
  • Turba veya sphagnum yosunu
  • Yaprak veya kabuk parçaları
  • Hindistan cevizi lifi

 

İnorganik maddeler de hiç bir zaman canlı olmamış olan her şeydir. Topraktaki organik maddelerden bahsederken kastedilen şey ise minerallerdir.  Çamur genelde değişen oranlarda kil, alüvyon ve ve kumdan oluşur.

 

Organik ve inorganik maddeleri bir araya getirirsek toprak elde ederiz. Toprakta ne kadar organik madde varsa o kadar çok su tutar. Yani, daha fazla organik madde, daha az drenaj (ve daha ıslak toprak) anlamına gelir. Bundan hareketle, sukulentlerin çok az organik madde içeren toprağı tercih ettiği anlaşılmaktadır.

 

Drenajın yeterli olup olmadığını nasıl anlarsınız?

 

Artık drenajın ne olduğunu ve nasıl sağlayabileceğimizi biliyoruz fakat ne kadar drenaj yeterlidir?

 

Sukulent toprağı sulandıktan sonra 1-1.5 gün içinde tamamen kurumalıdır. Toprağın ne kadar kuru olduğunu test etmenin kolay bir yolu var. Parmağınızı toprağın 3-4 cm içine sokun. Parmağınızı soktuğunuzda kuru ve ılık hissetmelisiniz. Eğer soğuk geliyorsa, muhtemelen toprak hala nemlidir. Eğer sukulentiniz saksısını doldurduysa, toprağın nemini kontrol etmek zor olur ve kökleri muhtemelen daha geniş bir alana ihtiyaç duyuyordur. Bu durumda sukulentinizi daha geniş bir saksıya geçirmeyi düşünebilirsiniz.

 

 

Nemli toprak sukulentler için neden kötüdür?

 

Islak toprağın sukulentler için ne kadar kötü olduğundan bahsettik şimdi de bunun neden kötü olduğundan bahsedeceğiz.

 

Islak toprak kök çürümesine ve sukulentinizin ölmesine neden olabilir. Sukulentlerin ölme nedenleri ile ilgili yazımızı okuyarak bunun olmasını engelleyebilirsiniz.

 

Islak toprak tüm bitkiler için bir risktir, ancak özellikle sukulentler için daha tehlikelidir çünkü uzun süre ıslak kalmaya alışkın değiller. Doğal ortamlarında su, kuru toprak ve sıcak hava sayesinde köklerinden çok çabuk uzaklaşır.

 

Kök çürümesi ilginç bir hastalıktır. Bitkilerin yapraklarından değil, çoğunlukla köklerinden nefes aldıklarını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Kökleriyle toprakta bulunan karbondioksiti ve oksijeni alırlar. Bu yüzden insanlar her zaman gevşek, havalandırılmış topraktan ve bunun ne kadar harika olduğundan bahsederler. Solucanların bahçeler için harika olmasının nedeni de budur; toprağı parçalarlar ve havanın köklere ulaşması için tüneller oluştururlar.

 

Toprak ıslakken hava içinden geçemez. Bitki, toprak tekrar kuruyana ve nefes alabilene kadar “nefesini tutmak” zorundadır. Bu durum çok uzun sürerse, kök boğulur ve çürümeye başlar. 

 

Sukulentler için uygun toprak seçimi

 

Aslında, sukulentler için iyi toprak seçmek o kadar da zor değildir. Topraktaki organik madde miktarını en aza indirmek yeterlidir.

 

Farklı sukulent türlerinin farklı ihtiyaçları ve istekleri vardır, ancak bunların % 99'u hemen hemen aynı toprağı isterler. Emin olmak için sukulentinizi yeni bir toprağa ektikten sonra nasıl tepki verdiğini izleyin ve bakımınızı buna göre ayarlayın.

 

Kendi sukulent toprağınızı nasıl yaparsınız?

 

 

Kendi sukulent toprağınızı çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. İşte tarifimiz:

 

  • 2 ölçü saksı toprağı. Evinizdeki organik gübre bulundurmayan herhangi bir toprağı kullanabilirsiniz. 
  • 1 ölçü perlit. Perlit bir çok sukulent karışımının içinde bulunur. Perlit aslında aşırı ısı kullanılarak şişirilmiş bir volkanik cam türüdür. Bünyesinde hava cepleri bulundurduğu için toprağı gevşek tutar, drenajı destekler ve hava akışına yardımcı olur.
  • 1 ölçü inşaat kumu veya ponza taşı.

Sukulent toprağı ile ilgili bilmeniz gerekenleri aşağı yukarı öğrendiniz. Daha fazla açıklanmasını istediğiniz kısımlar ya da sorularınız varsa, tavsiye etmek istediğiniz harika bir sukulent toprağı reçeteniz varsa yorumlara yazabilirsiniz.

 

https://www.nadirkaktus.com/bakim-urunleri linkinden ilgili ürünleri satın almak için ulaşabilirsiniz.

Etiketler: sukulent toprağı, kaktüs toprağı, sukulent bakım, kaktüs bakım
Aralık 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR